Top
Menu Luk

Hvornår er noget privat?


Ordet ‘privat’ bruges i mange forskellige sammenhænge og har derfor også forskellige betydninger, alt efter hvilken kontekst det er med i. Hvad vil det egentlig sige, at noget er privat? Og hvordan sikrer du dit private hjem bedst muligt?

Privat. Ordet er et adjektiv og kommer fra det latinske ord privatus, som oversættes til ‘adskilt fra det offentlige’. Alt efter hvordan du bruger ordet, kan det have mange forskellige betydninger. Det kan være privat kontra statsligt. Det kan også være noget, som kun vedkommer en bestemt gruppe mennesker – for eksempel som et privat anliggende.

Det første jeg tænker på, er privat kontra offentlig, og dette bruges mere, end man umiddelbart tror. Det handler nemlig om andet end at være i offentligheden eller at være derhjemme. Tag dine sociale medier kanaler som eksempel: Er din Facebook profil privat eller offentlig? Måske er nogle oplysninger offentlige, mens resten er private? Hvad med din Instagram profil? Kan alle se dine billeder, eller er det kun dine følgere, der kan se dem? Og vigtigst af alt: Hvorfor har du valgt at indstillingerne skal være sådan?

Hvis man eksempelvis har sin Instagram profil som privat, er det som regel, fordi man gerne vil holde opslagene for sig selv og udvalgte personer. Andre har offentlige Instagram profiler af flere grunde – for at få likes og dele billederne med verdenen. I forhold til Facebook er det lidt noget andet. Der tror jeg, at nogle vælger at have meget af indholdet privat, fordi alle i verdenen med en computer med internetadgang kan gå ind og finde oplysninger om dig. Der handler det i nogle tilfælde i virkeligheden mere om sikkerhed.

I den kontekst kan der også være tale om private virksomheder kontra offentlige virksomheder eller løsninger, der er forskellige fra hinanden: Private løsninger kontra erhvervsmæssige løsninger. Et eksempel på private og erhvervsmæssige løsninger er låse til din private bolig eller din virksomhed. Disse låse du kan få hos låsesmede på Amager, Østerbro og adskillige andre steder. Låsene kommer i forskellige modeller, som er skræddersyet efter forskellige problematikker. Til private kan en elektronisk lås som Yale Easy være oplagt, hvor Yale Doorman er rettet mere mod erhverv. Og der var endnu en kontrast: Private boliger og erhvervsbygninger.

Yale Doorman

Yale Doorman eller Yale Easy?

Selvom ‘privat’ egentlig betyder ‘adskilt fra det offentlige’, er der mange måder at være privat på. Men at noget er privat, er ikke det samme, som at det er sikret – uanset om der er tale om informationer eller en fysisk lokation. Når du gerne vil skabe større sikkerhed i en bygning, bør du derfor tænke over, hvilken type sikkerhed du ønsker. Skal dine døre og låse være ekstra solide i din private bolig? Ejer du en virksomhed, hvor du både ønsker overvågning, højt sikrede låse og måske endda en låseservice? I begge tilfælde bør du kontakte en låsesmed i dit område, som kan hjælpe dig med at installere disse elementer. De kan også gøre det nemmere at afgøre ud fra omstændighederne, om du har brug for en Yale Doorman eller en Yale Easy lås. En låsesmed kan altid hjælpe dig – privat eller ej.