Top
Menu Luk

Asfalt – Hvad består asfalt?


Hvad består asfalt?

Asfalt består af en bestemt sammensat blanding af stenmaterialer, som udgør ca. 95%. Disse stenmaterialer er bundet sammen ved hjælp af bindemidlet kaldet “bitumen”, som udgør de sidste 5%. Dette bindemiddel fremskaffes fra olie og det er en sort og meget klistret masse, som består af forskellige højmolekylære kulbrinter. Derfor bliver det ofte forvekslet med tjære, da det udseendemæssigt minder meget om hinanden.


Hvor kommer asfalten fra?

Asfalten forekommer faktisk naturligt på visse steder af jordkloden. Denne form for naturlige asfalt opstår der hvor oliekilder ligger åben ved selve jordens overflade. På disse steder bliver asfalt skabt, ved at de lettere stoffer i råolie med tiden fordamper. Bagefter er der kun asfalt liggende tilbage. På grund af den naturlige form for asfalts forekomst, har asfalten være brugt til mange forskellige formål lang tid før man benyttede det til brolægning og vejlægning, som man gør den dag i dag. Dengang brugte man f.eks. den naturlige asfalt som mørtel, kalfatring af skibe, udsmykning af kunst og i visse tilfælde balsamering af mumier. 

Hvad var asfalt lavet af førhen?

Asfalt er blevet brugt til forskellige formål før i tiden, faktisk helt tilbage til 3800 år før kristus. Førhen brugte man tjære i stedet for bitumen, som bindings materiale. Tjære er udvundet kul og er meget kemisk afvigende i forhold til bitumen. Tjære var det mest udbredte binding materiale til vejbelægning i den første halvdel af det tyvende århundrede. Tjære blev dog skiftet ud med bitumen, da funktionsegenskaber er meget bedre i bitumen, når man bruger det som bindemiddel. Derudover er det også bedre i forhold til miljøet. 

Hvad bruger man asfalt til i dag?

I dag bruges asfalt til en helt masse. Her er der både tale om asfalterede veje i hele verden både til biler og cykler. Derudover bruges det også til større områder, ved f.eks. bygninger, fortovet og andre mindre atypiske ting. Og så bruges det selvfølgelig også i forhold til brolægning. I dag findes der et hav af virksomheder, som udbyder service inden for asfalt, både at lægge ny asfalt, men også lave gammel asfalt i form af revner og huller.

Læs mere om fordelene på DR.dk